Skip to content

Behind the Scenes: Jarmo Haaranen

Jarmolla on näkemystä asiakkaiden IT-palveluiden kokonaisuudesta

Jarmo Haaranen sai keväällä 2021 mukavan soiton VM IT:n toiselta perustajajäseneltä Visa Ali-Mattilalta. Aiemmista yhteistyökuvioista tuttuna Visa tiesi, että Jarmo hallitsee pilvipalvelut hyvin.

Visa kysyi puhelimessa, tulisiko Jarmo VM IT:n palvelukseen kehittämään pilvipalveluita.

Ajatus pienemmässä IT-alan yrityksessä työskentelystä kiehtoi tässä vaiheessa uraa. Niinpä Jarmo vastasi työtarjoukseen myöntävästi ja aloitti työt toukokuussa hyvillä fiiliksillä. 

”Tämänkokoisessa yrityksessä tekeminen on ketterää, ihmisläheistä ja monipuolista. Asioihin pystyy itse vaikuttamaan”, Jarmo iloitsee.

Datanomiksi opiskelleella Jarmolla oli VM IT:lle tullessaan jo 18 vuoden kokemus it-alasta. Pääpaino työhistoriassa on ollut it-infrastruktuuripalveluiden rakentamisessa.

Jarmo_Haaranen_vm_it_1


IT-palveluiden käyttäjälähtöinen kehittäminen kiinnostaa

Jarmo kertoo, että infrapalvelussa pyritään hahmottamaan asiakkaan it-tarpeiden kokonaisuus. Siinä huomioidaan niin palvelimet, verkot, ylläpito kuin tekniset laitteetkin työasemista ja puhelimista lähtien.

”Kysymys on siitä, mitä tarvitaan taustalla, että yhteydet, järjestelmät ja laitteet toimivat ja että ne ovat helposti saavutettavissa. Monesti järjestelmä pirstoutuu. Tarvitaan näkemystä, miten infra pysyy selkeänä ja järkevänä hallinnoida. Tätä työtä olen tehnyt paljon”, Jarmo selventää.

Jarmoa kiinnostaa palveluiden käyttäjälähtöinen kehittäminen. Perinteisesti it-alalla on tehty ensin järjestelmä, ja sitten käyttäjä
on mukautunut käyttämään sitä.

Asetelma kannattaa hänen mielestään kääntää toisin päin.

”Järjestelmä rakennetaankin siitä näkökulmasta, että sen käyttö on ihmisille mahdollisimman helppoa.”

Viime vuosina Jarmo on keskittynyt erityisesti julkipilvipalveluihin. Julkipilvipalveluilla tarkoitetaan kolmannen osapuolen tarjoamia palveluita, jotka ovat saatavilla julkisen internetin välityksellä kaikille, jotka haluavat niitä käyttää tai ostaa. Ratkaisuiksi voidaan tarjota esimerkiksi Microsoft 365 - tai Azure-pilvipalveluita.

Vapaa-aikaan kuuluu liikuntaa, remontointia ja yhdessäoloa lapsen kanssa

Jarmo haluaa kehittää itseään niin, että hän pystyy tarvittaessa muuttamaan omaa toimintaansa. Oma mieli on hyvä pitää mahdollisimman avarana.

”Työssä voin esimerkiksi olla tottunut siihen, että jokin haaste tai asia ratkaistaan tietyllä tavalla. Mutta ihan yhtä hyvin haasteen voisi ratkaista toisellakin tavoin, jos annan itselleni mahdollisuuden ajatella niin.”

Koska työhön käytetään kahdeksan tuntia päivässä, sen pitää olla Jarmon mielestä sellaista, että siinä viihtyy. Hän uskoo, että kun työntekijä on motivoitunut, työnantajakin hyötyy siitä.

Toisaalta työ ei ole kaikki kaikessa. Jarmo saa karkotettua työajatukset tehokkaasti esimerkiksi remontoidessa.

”Melkein koko ajan pitää olla jotakin pientä tekemistä silläkin saralla. Kun teen käsillä, siitä jää näkyvää jälkeä. Välillä on rentouttavaa keskittyä enemmän seinän rakentamiseen kuin mihinkään muuhun.”
Liikunta on Jarmolle toinen hyvä harrastus. Hän pelasi salibandya parikymmentä vuotta, kunnes lopetti sen koronapandemian myötä. Nyt hän lenkkeilee, pyöräilee ja käy kuntosalilla.

”Kun teen istumatyötä, vapaa-ajalle on laitettava paljon liikuntaa, jotta terveys ja liikkumiskyky pysyvät. Liikunta on aina ollut minulle hyvä tapa purkaa asioita.”

Aikaa pitää jäädä tarpeeksi myös jälkikasvun kanssa olemiseen. Jarmo pitää yhteistä puuhailua, keskusteluja ja aitoa läsnäoloa lapsensa kanssa merkityksellisenä.

Hän tietää, että lapsille jää lapsuudestaan usein mieleen juuri se, mitä he ovat vanhempien kanssa puuhailleet – ei niinkään se, mihin harrastuksiin heitä on viety.

”Koetan vapauttaa lapselleni aikaa, kun hän vielä haluaa olla aikuisen kanssa. Lapset kasvavat niin äkkiä. Haluan, että lapsi saa mahdollisimman hyvät eväät maailman menoon.”