Skip to content

Behind the Scenes: Joonas Lius

Joonas Lius hakee vastapainoa IT-ammattilaisen työhön painimatolta

VM IT:n asiakaspalvelun puhelimeen vastaa rauhallinen ääni. Service deskin vastaava Joonas Lius on valmiina selvittelemään asiakkaiden erilaisia IT-ongelmia.

”Hoidamme kaikkea laitteiden asentamisesta siihen, että salasana ei toimi tai printteristä ei tule paperia pihalle. Tehtävien skaala on niin laaja, että vastaan ei tule kauhean monta samanlaista päivää”, Joonas kertoo hyväntuulisesti.

Hyvin toimiva asiakaspalvelu on Joonaksen mielestä IT-firman tärkein tehtävä, sillä asiakastyytyväisyys riippuu paljolti siitä, millaisen palvelun soittaja saa.

Service deskin vastaavana Joonas huolehtii siitä, että asiakaspalvelussa on aina riittävästi henkilökuntaa ja että hommat edistyvät.

”Katson, ettei mitään jää huomiotta, ja pidän ylipäätään hieman valvovaa silmää.”

Joonas Lius_vm_it_300dpi-19 (002)Työporukassa riittää osaamista ja yhteishenki on hyvä

Tietokoneharrastuksen Joonas aloitti jo lapsena. Ammatti siitä
tuli kuitenkin puoliksi vahingossa. Kun hän opiskeli digitaalista mediaa, ensimmäinen työharjoittelupaikka löytyi IT-puolelta.

”Kävi perinteisesti ja sille tielle jäin”, Joonas sanoo.

VM IT:ssä Joonas aloitti reilu seitsemän vuotta sitten – vain muutama kuukausi myöhemmin kuin yritys oli perustettu.
Samalla hänestä tuli pienosakas.

”Osakkuus oli se juttu, jolla minut houkuteltiin mukaan. Edellisessä työpaikassani olin ollut kuusi vuotta.”

13 vuoden alalla työskentelyn jälkeen kokemusta erilaisista ohjelmistoista on kertynyt runsaasti. Silti työtehtävissä voi yhä tulla vastaan ohjelmistoja, joista hän ei ole ennen kuullut. Silloin vastausta täytyy lähteä etsimään internetistä tai työkavereilta.

Pienen IT-firman etuja on se, että työkavereiden osaamisen
tuntee hyvin.

”Kaikilla on perushommat hallussa, mutta jokaisella on lisäksi erikoisalansa. Yksi työkaveri esimerkiksi osaa Macien sielunmaailman hyvin. Muutama taas on erikoistunut verkkopuolelle enemmän. Jos vastaan tulee oman ymmärryksen meneviä ongelmia, tiedän, keneltä minun pitää kysyä.”

Joonas kehuu työporukan yhteishenkeä, joka on säilynyt hyvänä etätyöaikanakin. Ja silloin kun tarvitaan organisaation sisäisiä päätöksiä, päätöksentekijöihinkin saa helposti yhteyden.

Koulutuksiin VM IT:n työntekijät ovat päässeet hyvin.

”Osaamiseen kehittämisen suhtaudutaan positiivisesti. Ennen pandemia-aikaa kävimme koulutuksissa ja saamme sertifikaattien suorittamiseen tukea. Se antaa omaan kehittymiseen mahdollisuuksia.”

Työhuolet unohtuvat painimatolle

Kun työpäivä on ohi, Joonas suuntaa usein liikkumaan. Hän harrastaa brasilialaista jujutsua (BJJ). Sen avulla työjutut unohtuvat tehokkaasti.

Brasilialainen jujutsu on Joonaksen mukaan vähän kuin judoa mutta keskittyy enemmän mattopainiin.

”Se tyhjentää pään hyvin, kun joku kuristaa matolla. Sitä miettii vain, miten tästä pääsee pois. BJJ on ajattelevan miehen kamppailulaji, jossa joutuu miettimään, mitä tekee. Aika paljon it-kaverit pyörivät painimatoilla.”

Kyseessä on kamppailulaji, jossa ei tietenkään satuteta ketään tahallaan. Etukäteen on sovittu tietty merkki, josta vastustaja tietää lopettaa. Onpahan Joonas pari kertaa osunut samoihin treeneihin itse Arman Alizadinkin kanssa.

Nyt kun painimaan ei pääse, Joonas käy juoksemassa ja heiluttaa kahvakuulaa. Myös koirat liikuttavat häntä useamman kerran päivässä. Toinen on mäyräkoira ja toinen kutistetun huskyn näköinen sekarotuinen koira.

”Teemme päivittäin yhden vähintään tunnin lenkin koirien kanssa sekä yhden lyhyemmän. Ovathan ne hauskoja otuksia. Jos ei muuten hymyilytä, niin niiden toilailuja katsoessa hymyilyttää taas”, Joonas naurahtaa.

Ai niin, tähän kaveriin kannattaa suhtautua kaikella kunnioituksella. Joonaksella on nimittäin oikea arvonimi.

”Rakas vaimoni − silloinen tyttöystäväni − osti Skotlannista minulle maata yhden neliöjalan verran eli 30 senttimetriä kertaa 30 senttimetriä. Maata myytiin luonnonsuojelualueen rahoittamiseen. Sen mukana sain lordin arvonimen”, lordi Joonas Lius kertoo.