Skip to content

Behind the Scenes: Mikko Riikonen

Mikko Riikosen työssä on parasta mahdollisuus vaikuttaa asioihin

Myyntipäällikkö Mikko Riikosen, 39, toimenkuva VM IT:ssä on niin laaja, että pelkästään tehtävälistan lukeminen huimaa. Myynnin tehtävät kertoo titteli, mutta hänen vastuullaan on pitkä liuta muitakin asioita.

Myyntiin VM IT:ssä kuuluu sekä uusasiakashankintaa että olemassa olevien asiakkuuksien kehittämistä yhdessä asiakasvastaavien kanssa. Lisäksi Mikolla on markkinointitehtäviä, kuten uutiskirjeiden ja kotisivujen sisältöjen ideointia. Hän myös tuotteistaa palveluita, osallistuu kehitysprojekteihin ja istuu johtoryhmässä.

Osaltaan Mikko hoitaa jaettuja toimistosihteerin hommia: hän käsittelee asiakastilauksia ja tekee henkilökunnan tarviketilauksia tai laskutuksia. Ja pitäähän projektien ja toimitustenkin perään katsoa, että kaikki sujuu asiakkaan suuntaan sovitusti.

Mikko Riikonen_vm_itHuh. Miltä tuntuu, kun töitä on näin laidasta laitaan?
”Itsehän minä tätä halusin”, Mikko nauraa.

Hänen matkansa VM IT:n kanssa alkoi headhunterin soitolla vuonna 2017. Tämä arveli, että Mikko ei varmaankaan tiedä firmaa nimeltä VM IT. Mutta Mikkopa tiesi ja oli vielä kuullut yrityksestä hyvää kollegaltaan.

Juuri se ajatus innosti, että pienemmässä IT-talossa saisi ottaa vastuuta laajasti erilaisista asioista.

 
Ensisijaisena tavoitteena on löytää asiakkaan haasteisiin ratkaisu

Mikosta on kivaa kantaa myynnistä ja markkinoinnista kokonaisvastuuta. Hän myös nauttii, kun saa olla mukana palvelukehityksessä, muotoilussa ja kehitysprojekteissa.

”Parasta on, että pienessä tiimissä on mahdollisuus vaikuttaa oikeasti asioihin. Työni muistuttaa enemmän pienyrittäjyyttä kuin työntekijän roolia”, Mikko on huomannut.

Vuoteen 2021 asti hän oli VM IT:ssä täysin työntekijän roolissa. Hiljattain hänestä tuli kuitenkin pienosakas.

Mikko ei halua myydä vain ominaisuuksia tai laitteita, vaan hänen tavoitteenaan on katsoa IT-ratkaisuja kokonaisuuksina ja etsiä ratkaisuja yrittäjien haasteisiin.

Keskustelut yrittäjien kanssa tuntuvat luottamustehtävältä. Mikko saa kuulla, missä IT-asioissa organisaatio on haavoittuva. Ja hän pitää huolta siitä, että luottamus säilyy.

”Keskustelut saattavat liikkua liiketoiminnassa tai konkreettisissa asioissa, kuten
palvelinongelmissa, levytilan ylittymisessä tai vanhentuneissa ohjelmaversioissa. Joskus yritys ei ole tyytyväinen nykyiseen IT-kumppaniinsa, ja on voinut kertyä paljon työvelkaa. Me katsomme, mikä on kriittistä, mikä tulisi tehdä heti ja mikä voi odottaa.”

Tietokonepeleissä parasta on sosiaalinen puoli

Pohjakoulutuksena Mikolla on merkonomin tutkinto. Myöhemmin hän on käynyt erilaisia koulutuksia esimerkiksi myyntiin liittyen. Mikolla oli VM IT:lle töihin tullessaan kokemusta useasta IT-alan firmasta.

Tietokoneet kiinnostivat jo lapsuudessa. Mikko pelaili tietokonepelejä, työsti internetin alkuaikoina kotisivuja ja koetti keksiä Notepadin avulla, miten lähdekoodit toimivat.

”Aloitin pelaamisen Commodore 64:llä ja siirryin siitä pc-maailmaan. Jouduin ala-asteikäisenä tappina opettelemaan, miten pelit saa toimimaan ja miten koneita kasataan.”

Silloin kun internetiä ei vielä ollut, Mikko kokoontui kavereineen yhteen pelaamaan ja katsomaan samaa ruutua. Sosiaalinen puoli oli pelaamisessa tärkeä, ja se on sitä edelleen.

Kun pelit muuttuivat internetin yli pelattaviksi, Mikko sai paljon uusia kavereita sekä Suomesta että ulkomailta. Osan kanssa hän tapaa nykyään muissakin merkeissä.

Fiksu tyyppi saa toisistakin parhaan irti

Mikko pelaa tietokoneella lähinnä joukkuepelejä. Hänen mukaansa joukkuepeleissä on tärkeää pysyä rauhallisena. Vastustajaa ja omaa joukkuetta pitää pystyä käsittelemään viisaasti.

”Minusta on mielenkiintoista, miten omasta joukkueesta voi saada parhaan irti. Jos muutoin lahjakas pelaaja ei osaa toimia ryhmässä, lopputulos on huono. Sama pätee firmahommiin. Jos joku toimii fiksusti, toisetkin toimivat paremmin.”

Tietokonepelaamisen ohella Mikko pitää huolta myös siitä, että hän saa riittävästi liikuntaa. Hän käy pelaamassa frisbeegolfia ja golfia.

”VM IT:ssä on kivaa, että toimitusjohtajan kanssa voi lähteä aamuaikaisesta golfaamaan. Siitä tulee työpäivän avaus. Yksin ei tulisi lähdettyä.”

Mikko ulkoilee paljon myös koiransa kanssa. Omien sanojensa mukaan hän on kahden lapsen, yhden vaimon ja yhden koiran mies.

”Tekisi vielä mieli sanoa, että moottoripyörät ovat harrastukseni. Mutta en voi sanoa niin”, Mikko huikkaa loppuun − nauraen taas iloisesti.

Mikäli haluat keskustella lisää, varaa aika Mikon kalenterista!