Skip to content

Behind the Scenes: Teemu Lius

Teemulla on aitoa kiinnostusta kehittää osaamistaan

VM IT:n tuoreimpiin työntekijöihin kuuluu Teemu Lius, 25. Teemulla on vahva halu kehittää ammattitaitoaan.

”Minulla on aitoa kiinnostusta asioihin ja halua oppia. En tule töihin vain pakosta”, sanoo toukokuussa 2021 VM IT:n järjestelmäasiantuntijana aloittanut Teemu.


Järjestelmiin tutustuminen alkoi heti ensimmäisenä työpäivänä, ja työkaveritkin ovat jo tulleet tutuiksi yhteisissä viikkopalavereissa.

 

Teemu Lius_vm_itAsiakkaiden IT-ympäristöihin Teemu perehtyy asiakas kerrallaan. Palvelupyyntöjä tulee puhelimitse, sähköpostitse tai tiketeillä.

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot ja aiempi IT-alan työkokemus ovat kehittäneet Teemusta luotettavan IT-osaajan. Hän ei kuitenkaan pyri väkisin ratkomaan kaikkea itse.

”En jää jumittamaan asioiden kanssa. Jos en tiedä jotakin, menen kysymään työkaverilta. Pääasia on, että saan hoidettua asian.”

 


Kaveri vinkkasi sopivasta työpaikasta

Tietokoneet ovat kuuluneet Teemun elämään niin kauan kuin hän muistaa. Peruskoulun jälkeen hän hankki datanomin paperit.
Armeija toi välivuoden, mutta sen jälkeen alan opinnot jatkuivat Metropolia Ammattikorkeakoulussa.

VM IT:n työpaikasta Teemu sai vihiä opinnäytetyövaiheessa. Hän työskenteli opintojen ohessa vuokrafirman kautta IT-ammattilaisena ja vilkuili samalla ilmoituksia pidempiaikaisista työpaikoista.

”Yksi työkaverini vinkkasi, että tämä näyttäisi sinulle sopivalta. Laitoin hakemuksen menemään.”

Teemua ilahduttaa VM IT:n myönteinen suhtautuminen verkkokoulutuksiin ja muuhun osaamisen kehittämiseen työn ohessa. Erityisesti häntä kiinnostaa oppia lisää verkkopuolesta, johon hän on erikoistunut opinnoissaankin.

”Opinnäytetyössäni demonstroin virtuaalisesti reititystekniikkaa, jonka tarkoitus on yksinkertaistaa verkkoliikennettä ja vähentää resurssien käyttöä. Tekniikka toimii niin, että liikennettä reitittimissä laitetaan pienemmiksi palasiksi, ja niitä on siten helpompi ohjata.”

Jos tämä kuulosti vaikealta, ei hätää. Järjestelmäasiantuntijat tekevät työtään juuri siksi, että muiden alojen työntekijöiden ei tarvitse vaivata liikaa päätään IT-asioilla.


Pelit ovat opettaneet kehittämään itseä

Vapaa-ajalla Teemu pelaa esports-pelejä kaveriporukalla. Hän on pelannut esimerkiksi 1990-luvulla kehitettyä Counter Strike -peliä, jossa kaksi viiden hengen joukkuetta ottaa mittaa toisistaan. Kansainvälisesti suositusta pelistä on julkaistu vuosien saatossa useita versioita.

Välillä kaverukset pelaavat pelejä ihan huvikseen. Toisinaan he menevät Teemun sanojen mukaan ”turnauksiin häviämään.”

”Eniten olen oppinut itseni kehittämistä pelien kautta. Kun häviän, minulta vaaditaan rehellisyyttä itseäni kohtaan. Mitä olisin voinut tehdä paremmin? Silloinkin kun peli menee hyvin, voin aina parantaa jotakin.
Tätä asennetta olen tuonut myös työelämään ja opiskeluun.”

Pelaaja saa jokaisesta voitosta pisteitä ja menettää niitä hävitessään. Teemu asettaa tavoitteen, mihin pistemäärään hän haluaa kuukauden aikana yltää.

”Tavoitteen saavuttaminen vaatii paljon itsensä kehittämistä muita vastaan. Jos joskus on muuten stressaavaa, stressi unohtuu pelaamisen ajaksi.”


Hip hop -musiikin kuuntelu vei mennessään

Teemu pitää kunnostaan ja terveydestään huolta nostelemalla painoja sekä käymällä lenkillä tai salilla.
Kuulokkeisiin hän valitsee mieluiten hip hop -musiikin.

”Hurahdin hip hopin ja rapin maailmaan 12-vuotiaana. Seuraan aiheeseen liittyvää uutisointia melkein päivittäin. Jos lopettaisin yhtäkkiä seuraamisen, korvattavaa aikaa jäisi paljon”, Teemu arvelee.

Amerikkalainen Nas oli ensimmäisiä räppäreitä, joita Teemu aikanaan kuunteli. Edelleenkin hän kuuntelee artistin ensimmäisen albumin yhteen putkeen vähintään kerran vuodessa.

Suomalaisista räppäreistä Teemuun on kolahtanut erityisesti Ibe, joka on häntä joitakin vuosia nuorempi.
Teemun puheissa vilahtelevat useita kertoja myös ihmissuhteet. Hän haluaa varmistaa, että läheisille ihmisille jää riittävästi aikaa työn, harrastusten ja opintojen ohella.

”Jos en voisi kommunikoida heidän kanssaan, se tekisi aika pahaa!”