Katsastus

1 min read
15.6.2022 14:51

Sana katsastus tuo useimmille meille mieleen ainakin aavistuksen negatiivisia mielleyhtymiä. Aika pitää varata tai ainakin seistä jonossa odottamassa, jos ei varaa. Onko katsastusmies ystävällinen? Löytyykö vikoja? Onko vikojen korjaaminen kallista? Entä jos autolla ajo kielletään kokonaan? Siinä ehkä tavallisimmat, joihin olemme itse tai tuttavapiirin jutuissa törmänneet.

Miksi IT-ympäristöön suhtaudutaan niin harvoin vastaavalla vakavuudella? Toisaalta on hyvä, jos asioiden koetaan olevan kunnossa niin käytettävyyden, tehokkuuden, ketteryyden tai kustannusten suhteen. Usein ei näin kuitenkaan ole, kun sen konepellin alle aletaan tarkemmin kurkistella tai laitetaan johtoja kiinni moottoriin ja mitataan olennainen.

Jokainen IT-ympäristö tulisi katsastaa. Oli se sitten rakennettu tunnettujen teknologioiden ja ohjelmistojen varaan, joita tarjoavat mm. Microsoft, Google, Amazon, HP, Dell, IBM tai vaikkapa F-Secure ja WithSecure, muutamia mainitaksemme.

Tarkoituksena ei ole löytää vikoja

Katsastuksen tarkoituksena ei ole löytää vikoja. Katsastuksen tarkoituksena on varmistaa, että ajo jatkuu ja päivittäiset matkat sujuvat turvallisesti ja miellyttävästi. Katsastusta tarjotaan monella eri termillä, kuten huolto, auditointi, läpikäynti, kartoitus ja kehitysprojekti. Usein asiakkaan on vaikea hahmottaa, miten laaja katsastus nykyiseen ympäristöön tulisi tehdä.

Pidämme listoista, koska esimerkiksi lentokoneiden pysyminen ilmassa varmistetaan listojen avulla, jonka lentäjät käyvät huolellisesti ennen jokaista lentoa.

Tässä VM IT:n lista asioista, jotka tulisi vähintään vuosikatsastaa:

  • Henkilöstöprosessit ja inhimillinen IT:n käyttö, tietoturvaohjeistus
  • Pääsynhallinta ja identiteetinhallinta
  • Tieto-arkkitehtuuri ja GDPR
  • Oikea lisensointi
  • Tietoturva, uhkien torjunta ja tietoturvan jatkuva malli päätelaitteesta riippumatta
  • Laitteiden elinkaari ja elinkaarenhallinta
  • Tietoliikenne ja sen aktiivilaitteet
  • Palvelimet
  • Varmistus ja palauttaminen
  • Viestinnän ja sähköpostien suojaus

Useimmiten jo näiden osa-alueiden läpikäynti auttaa pitämään ympäristön käytettävyyden korkealla ja turvallisena. Edellä mainittujen osa-alueiden läpikäynti myös usein synnyttää hyviä havaintoja siitä, mitä voidaan tehdä ennakoivasti, jotta ympäristö pysyy hyvänä.

Hymyilevää palvelua

Teemme katsastuksia ja kartoituksia omille asiakkaillemme jo jatkuvan palvelun puitteissa. Tarjoamme apuamme myös tuleville asiakkaillemme ja niille, jotka pohtivat, onko tämä se oikea tapa löytää aktiivinen, hereillä oleva kumppani, jolle on tärkeää, että asiakkaan IT on huoletonta. Ystävällisesti ja kunnioittaen.

Tämän artikkelin lunastuksesta vastaa VM IT:n henkilökunta.
Autamme mielellämme ja olemme aina valmiina keskustelemaan aiheesta lisää!

Kysy rohkeasti lisää!
Puhumme mielellämme asiakkaidemme kanssa samaa kieltä ja haluamme ymmärtää, mikä juuri Teidän toimintanne kannalta on tietotyössä olennaista!


VM IT on kotimainen, ketterä ja nopea palvelutoimija, joka tarjoaa kokonaisvaltaisia IT-palveluita yrityksille ja yhteisöille. Yhtiön kotipaikka on Espoo. Autamme mielellämme asiakkaitamme kartoittamaan kokonaisvaltaisesti tietotyön tilanteensa sekä tuomme selkeät ratkaisut ja toimenpiteet suunniteltuina asiakkaan käyttöön. Tarjoamme tukea sekä PC- että Apple (Mac)-käyttäjille. 

 

Get Email Notifications