Skip to content

Mitä tarkoitetaan modernilla tietotyöllä?

Moderni tietotyö

Moni meistä törmää tähän termiin usein. Tämän päivän työelämässä teemme lähes kaikki töitä tiedon tai erilaisten tietomassojen kanssa. Tuotamme sitä itse, jalostamme tietoa ja pyrimme hyödyntämään sitä mahdollisimman tehokkaasti.

Mitä moderni tietotyö on?

Kun puhumme modernista tietotyöstä VM IT:ssä, puhumme ihmisistä ja organisaatioista, jotka tekevät lähinnä toimistotyötä, toimialariippumattomasti digitaalisilla työkaluilla. Edellä mainittuun voidaan lisätä vielä se, että useimmiten paikkariippumattomasti. Vaikka korona räjäytti etätyön, on silti äärettömän tärkeää, että kaikki tietotyön välineet toimivat paikkariippumattomasti, myös toimistossa. Toimiston merkitystä ei voi suurimmassa osassa organisaatioita unohtaa. Silloin kuvaan astuvat digitaaliset valkotaulut, Teams Roomit, neuvottelutilojen tekniikan ja kokousratkaisuiden yhdistäminen luotettavasti, tietoturvallisesti ja tehokkaasti.

Esimerkkinä Teams

Otetaan esimerkkinä tietotyöstä yksi teknologia ja ratkaisu.
Microsoft 365 -kokonaisuuteen kuuluvaa Teamsia voidaan pitää ikään kuin digitaalisena “työpöytänä”, joka kokoaa eri toimintoja yhteen käyttöliittymään. Teams on aktivoinut käyttäjiä ehkä enemmän, kuin mikään muu aikaisempi ns. Office-sovellus. Teams ei ole monimutkainen, vaikkakin se on kehittynyt hurjasti koko ajan. Teams tarjoaa paljon ominaisuuksia, jotka ovat tuttuja meille muutenkin. Kuten esim. Chat, jota voidaan käyttää kuten Whatsappia. Teams mahdollistaa ja tarjoaa yhteistyön tekemisen sekä oman organisaation sisällä että ulkoisten kumppanien kanssa.

Ihmiset, prosessit ja roolit

Välineet, ympäristö ja tekniikka siis kehittyvät ja saimme etätyöstä lisää vauhtia tähän sekä moderniin tietotyöhön. Ihmistä ja inhimillisyyttä ei saa unohtaa kaiken tämän keskellä. Meidän tulee huomioida, että meillä on hyvin erilaisia kulttuureita, toimenkuvia ja tapoja tehdä tietotyötä. Kaikki niistä voivat olla tehokkaita ja hyviä.

Yksi konkreettinen työkalu, jolla me edistämme modernia tietotyötä, on yhteisen pelikirjan laadinta.

Olemme kirjoittaneet siitä mm. täällä ja tehneet aiheeta myös videon.
Yksi tärkeimmistä osa-alueista on nykyisen arjen kuvaaminen, piirtäminen tietotyön prosesseiksi ja avun tuominen konkreettisilla työkaluilla, jotka näkyvät arjessa heti.

Seuraavassa artikkelissa kerromme siitä, miten moderni tietotyö yhdistyy perinteiseen infraan ja IT-ratkaisuihin. Kerromme myös siitä, miksi se on asia, joka saattaa huonosti hoidettuna romuttaa koko sen modernin tietotyön kivijalan.

Kysy rohkeasti lisää!
Puhumme mielellämme asiakkaidemme kanssa samaa kieltä ja haluamme ymmärtää, mikä juuri Teidän toimintanne kannalta on tietotyössä olennaista!


VM IT on kotimainen, ketterä ja nopea palvelutoimija, joka tarjoaa kokonaisvaltaisia IT-palveluita yrityksille ja yhteisöille. Yhtiön kotipaikka on Espoo. Autamme mielellämme asiakkaitamme kartoittamaan kokonaisvaltaisesti tietotyön tilanteensa sekä tuomme selkeät ratkaisut ja toimenpiteet suunniteltuina asiakkaan käyttöön. Tarjoamme tukea sekä PC- että Apple (Mac)-käyttäjille.