Teams muuttuu - uusi lisensointimalli ja uusia ominaisuuksia

1 min read
18.9.2023 13:38

Teamsin lisensointi muuttuu 1.10.2023. Voimassa olevat vuosisitoumukset säilyvät kuitenkin voimassa kauden loppuun. Sen jälkeen, ja uusille tilauksille 1.10.2023 jälkeen Teams on hankittava erikseen, ja se myös hinnoitellaan erikseen. Muutoksella on vaikutus myös lisenssipakettien hintoihin, jotka tippuvat muutoksen myötä hieman ilman Teams ominaisuutta. Muutos on seurausta EU:n kilpailuviranomaisten linjauksiin, jossa määräävää markkina-asemaa ei haluta käytettävän väärin.

Uusi Teams on siis entistä nopeampi, yksinkertaisempi ja joustavampi suorituskykyisen ajattelutavan ansiosta. Näin on luvattu. Uudessa Teamsissa voit vaihtaa tilaa sovellusten välillä, vastata keskusteluviesteihin, sekä liittyä kokouksiin ja puheluihin nopeammin ja käyttää vähemmän akkua ja muistia. Tämä on varmasti monelle tervetullut ominaisuus ja toiminnallisuus.

Samalla voit käynnistää Teamsin nopeammin ja käyttää sitä joustavammin poistamalla siilot sekä tuomalla kaikki yhteen paikkaan. Käyttäjien iloksi uuden Teamsin asettelu on pitkälti sama kuin mihin olet tottunut, joten sen käyttöön ottaminen tulee sujumaan helpohkosti.

Koska Teams sisältää merkittäviä muutoksia, kysyimme VM IT:n CTO:lta Visa Ali-Mattilalta, mitä muutokset käytännössä tarkoittavat ja miten niitä voidaan hyödyntää.

Teams multitenantti ratkaisu, mitä se tarkoittaa?

Sujuvampaa työntekoa, varsinkin jos työskentelee useamman organisaation ympäristöissä. Näkyvyys useampaan ympäristöön paranee ja nopeutuu, esim. voit vastaanottaa viestejä ja reaaliaikaisia notifikaatioita useammasta organisaatiosta, ilman, että kirjaudut niihin erikseen. Vierasoikeuksista siirrytään jäsenoikeuksiin.

Minkälaisten toimijoiden ja organisaatioiden kannattaa ottaa uusi Teams käyttöön?

Esimerkkinä voidaan mainita konsultti-organisaatiot, jotka työskentelevät useiden eri asiakkaiden kanssa, sekä konsernit, joissa on useita eri yrityksiä. Käytännössä kaikki tilanteet, jossa on monitoimijaympäristöjä, ja lisäksi voisi mainita projektitoimintaa harjoittavat organisaatiot.

Microsoft on tuonut viime aikoina useita merkittäviä muutoksia ohjelmistoihinsa, mitä kannattaa seurata?

Viime aikoina on Teamsin lisäksi tullut merkittäviä muutoksia modernin työn ympäristöön ja erityisesti AI pitää nostaa esiin. Menossa on oikeastaan historiallisen nopea muutos työn tekemisen malleissa ja kulttuurissa. Kaikkeen ei tarvitse sännätä heti, mutta valmistautuminen kannattaa aloittaa ehdottomasti jo nyt. Se tapahtuu esim. niin, että juttelee oman Microsoft-kumppanin kanssa ja käy läpi oman tilanteen. Hyvä perusasetelma on se, että tarkistetaan, mitkä asiat ovat kunnossa, että turvallinen ja tehokas siirtymä voidaan suorittaa. Keskustelemme mielellämme ja kerromme aiheesta lisää.

Get Email Notifications